Jelle

20-8-08

Terug in Nederland

Na ruim een jaar in India te hebben gewoond en gestudeerd heb ik vorige week weer voet op Nederlandse bodem gezet.

Met een glimlach kijk ik terug op een uniek en bijzonder leerzaam jaar in India. Als enige niet Indier op een Indiase campus studeren was bijzonder en daagde me uit om direct te integreren en vele contacten te maken in Shillong. Naast op academisch gebied veel geleerd te hebben van professoren en docenten gaf het wonen en leven in een etnisch divers en politiek instabiel gebied inzicht in de praktische dimensies van culturele diversiteit. Maar goed, ik kan nu wel een heel verhaal gaan schrijven over wat ik het afgelopen jaar heb gedaan en geleerd maar dat is wellicht niet z'n goed idee en ook terug te lezen in mijn eerdere geposte verslagen.

Realiteit is dat ik weer terug in Nederland ben en me spoedig weer op de Vrije Universiteit zal bewegen. Aankomend jaar ga ik mijn bachelor antropologie afronden en daarnaast ben ik voorzitter geworden van de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen, SIB Amsterdam. Een nieuwe en mooie uitdaging..

9-8-08

Jumla district in Nepal

Na het afronden van mijn laatste tentamens, het inleveren van mijn scriptie en na gedag te hebben gezegd tegen vrienden ben ik vanuit Shillong naar Nepal vertrokken. Aangezien het regentijd is en dit niet te combineren is met het opstarten van nieuwe projecten besloten we (een Nepali collega en mijzelf) erop uit te trekken naar Karnali district, het meest afgelgen en achtergestelde gebied van Nepal.

Een vlucht van Surkhet naar Jumla zou ons 10 dagen lopen besparen en vol vertrouwen namen we dan ook de nachtbus naar Surkhet om de volgende dag naar Jumla te vliegen. Echter op het vliegveld aangekomen troffen we al reizigers aan die ruim twee weken op hun vlucht aan het wachten waren. De vliegtuigen vliegend op dit traject bezitten geen moderne technologie en de piloten vliegen compleet op visuele technieken. Alleen perfecte weersomstandigheden laten het opstijgen en landen in dit gebied van Nepal toe. Echter we leken geluk te hebben en na twee dagen wachten kondigde de piloot aan dat hij een poging wou wagen. Maar na een half uur richting Jumla te hebben gevlogen bleken de weeromstandigheden landen toch niet toe te laten en we maakten rechtsomkeer terug naar Surkhet. De volgende dag hadden we meer geluk en vroeg in de middag arriveerden we veilig in Jumla.

Twee weken lopen, daarbij hoge bergen beklimmend, rivieren oversteken en overnachten bij lokale mensen thuis volgden waarin we een idee hebben gekregen van een totaal ander Nepal. Door een drastisch voedseltekort in het gebied worden er helikopters met rijst dagelijks ingevlogen, scholen zijn er vrijwel niet en een bezoek aan een kliniek of ziekenhuis betekend voor de lokale bewoners meestal een tocht van minimaal een aantal dagen daarbij de patient op hun rug meedragend.

Op de terugweg hadden we meer geluk en op dezelfde dag vloog er een vliegtuig van Jumla naar Nepalganj en vandoor konden we met een nachtbus door naar Pokhara, waar het kantoor van Foundation Care For All gesitueerd is. De komende weken heb ik nog wat werkzaamheden hier af te ronden voordat ik terug vlieg naar Nederland waarmee een jaar in India en Nepal voorlopig wordt afgesloten.

13-7-08

tentamens en scriptie afgerond

Mijn laatste tentamens zijn afgerond, mijn scriptie is ingeleverd. Een jaar studeren in India, aan de North-Eastern Hill University in Shillong zit erop. Een jaar studeren als enigste 'buitenlander' op een Indiase campus, een jaar lang met de schoolbus op en neer naar de universiteit, een jaar een kamer delen met mijn Indiase 'roommate' en een jaar waarin ik zoveel nieuwe vrienden heb leren kennen is ten einde gekomen. Aanstaande woensdag vertrek ik vanuit Shillong, nog niet terug naar Nederland maar wederom naar Nepal.

De Pokhara Trekking Association heeft me benaderd deel te nemen aan een expeditie naar Jumla District, in het Westen van Nepal. Het plan bestaat om eco-toerisme te initieren in dit gebied en als antropoloog ben ik benaderd hierover advies uit te brengen. We vliegen per helikopter in op het gebied en hebben daarna 3 tot 4 weken nodig om de omgeving te bekijken. We lopen op meer dan 5000 meter hoogte en door de afwezigheid van vele dorpen op deze hoogte zijn we genoodzaakt in een tent te overnachten en om in de sneeuw op een gasbrander onze rijst te koken.

Na deze tocht heb ik nog enkele weken nodig om de nieuwe projecten van Foundation Care For All - The Netherlands te coordineren. We beginnen per augustus met de bouw van drie nieuwe scholen wat momenteel de nodige administratie en coordinatie met zich meebrengt. Al met al hoop ik eind augustus terug in Nederland te zijn.

28-6-08

Manipur, de parel van India?

Jawaharlal Nehru omschreef Manipur als de parel van India. Echter de dagelijkse realiteit in deze noordoostelijke staat heeft bepaald niet de glans die je met een parel associeert. 33 etnische groepen staan met elkaar in conflict en allen hebben hun eigen ondergrondse afscheidingbeweging. De een met meer macht, invloed en wapens dan de ander maar allen zijn in staat het dagelijkse leven volledig te ontregelen.

Buitenlanders zijn officieel niet toegelaten in dit gebied en meerdere officiële verzoeken van mijn kant om deze staat te bezoeken, de staat waar vele van mijn vrienden in Shillong vandaan komen, werden dan ook afgewezen. Echter via een vriend van me kwam ik in direct contact met een hoge officier van het Home Deparment en via hem werd er een uitzondering gemaakt. Een speciale vergunning werd uitgeschreven die me onder vele voorwaarden toestemming gaf om het gebied voor drie dagen te bezoeken.

Samen met een Manipuri vriend stapte ik in het vliegtuig in Guhuwati om een half uurtje later te landen in Imphal, de hoofdstad van het ‘forbidden land’. Op het vliegveld werd ik opgewacht door enkele officials die me direct naar het Intelligence Department dirigeerden. Hier aangekomen werd me duidelijk gemaakt wat ik wel en veel meer wat ik absoluut niet geacht was te doen tijdens mijn verblijf in Manipur.

Mijn bewegingen waren helaas beperkt en naast de hoofdstad zelf werd ik slechts toegestaan een ruraal gebied te bezoeken. Dit gebied was volledig onder controle van de regeringstroepen en werd daarom beschouwd als relatief veilig.

Drie dagen van ontelbare indrukken en nieuwe ervaringen volgden. Ondanks de vele beperkingen die ik opgelegd had gekregen heb ik desalniettemin een indruk gehad van het gebied. Het was een unieke ervaring..

15-6-08

Pastor F. Herman

Pastor F. Herman left Holland shortly after the Second World War and arrived in India just after the country gained independence in 1947. Arrived in Meghalaya he started his mission work in the remote, rural parts of the state. He spend his whole life in spreading Christianity. Moreover, he was a forerunner of education and established more than twenty schools, chiefly in the far remote areas of Meghalaya. Later on he became rector of the in Shillong renowned Don Bosco College. Last week he passed away at the age of 94.

The funeral was held on sunday and thousands of Khasis formed an impressive and emotional procession. Public life in the centre of Shillong came to a complete stand still. Over the years he had gradually lost touch with his homeland and the only line of contact with Holland was a letter correspondence with a niece. How different was his status in Shillong. He had earned respect and status among the Khasis and was widely recognized as a spiritual leader.

Pastor Herman was probably the personification of Holland for the Khasis, yet in Holland probably only his niece will take notice of his dead. In Meghalaya he has earned his place in history, in Holland he was already history long before his dead.

I have had the privilege to meet him and to enjoy some Indian sweets with him. He was almost deaf and I had to shout in his ear to make myself clear. Although he had learned to speak Khasi better than he could speak his own mother tongue he was glad to exchange some Dutch words with me. His long white beard, his determination and the slow but decisive movements of his body gave him a charismatic outlook. He was a remarkable man and by publishing this post I would like to express my respect and honour to Pastor Herman.

20-5-08

Treinreizen door India

Mijn eerste treinreis in India was in 2005, van New Delhi naar Varanasi; een reis die meer dan 20 uur duurde en me een eerste indruk gaf van India. Vele treinreizen hebben gevolgd variërend van enkele uurtjes tot een drie dagen durende zit van Guhuwati in Noord-Oost India naar Mysore in Karnataka, Zuid-India.

Reizen met de trein door India is een bijzondere ervaring; het prachtige uitzicht vanachter de betraliede ramen staat in schril contrast met de schrijnende armoede die naast het spoor te vinden is. Huizen gemaakt van plastic en ander verkrijgbaar afvalmateriaal, de geur van gebrek aan sanitatie en hygiëne en ontelbare bedelaars openen een blik op een ander India.

De economische groei van India wordt vaak benadrukt maar een fundamentele vraag is ‘welk India is groeiend?’. Zonder twijfel is huidig India een aantrekkelijk investeringsklimaat waarin grondstoffen en arbeidskracht gemakkelijk en goedkoop aanwezig zijn. Ook het gebrek aan stricte milieu wetgeving is een pluspunt voor multinationals en andere industrieën. Echter, deze economische groei is niet merkbaar voor iedere Indiër; staten als Maharastra en Gujarat kennen de hoogste economische groei terwijl provincies als Bihar, Orrissa en het gehele Noord-Oosten van India nauwelijk iets merken van de 8% jaarlijkse economische groei. Daarnaast ondergaan sectoren als de IT en het bankwezen een ongekende groei terwijl bijvoorbeeld agricultuur nauwelijks positieve impulsen ontvangt. En het is juist de landbouw waarin het grootste deel van de Indiërs werkzaam zijn. Feit is dat een groot deel van de bevolking nog steeds in schrijnende armoede leeft en elke dag opnieuw moet vechten om de primaire behoeften te kunnen waarborgen.

Een treinreis door India biedt de mogelijkheid om vanachter een ‘veilig’ betralied raam een klein inzicht te krijgen in de ongekende economische verschillen in het huidige India.

5-4-08

een late start..

>p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span lang="NL" style="mso-ansi-language: NL">>span face="Times New Roman">de antropologie studenten hebben eensgezins, doch zonder onderling overleg, besloten gezamelijk ongeveer drie weken na de start van het semester pas op te komen dagen. Na een maand veldwerk had iedereen naar eigen zeggen minimaal anderhalve maand vakantie nodig. Verkiezingen in Nagaland waren daarnaast een ander welkom excuus voor mijn klasgenoten om wat extra tijd in de thuisstaat te besteden. Zelf heeft een cominbatie van drukke werkzaaheden en politieke instabiliteit in Nepal mijn teruggkomst naar Shillong ook met twee weken vertraagd. Enigzins quasi -verbaasd kwam ik erachter dat ik nog geen enkele les gemist had en heb dus eerst nog bijna een week mogen uitrusten voordat de lessen weer systematisch van start gingen. De syllabus echter is onveranderd en dezelfde aantal tentamen en opdrachten moeten nu in een korter tijdsbestek worden afgewerkt. Enigzins merkwaardig is dat enkele mede-studenten daar behoorlijk onrustig en gestresst van raken terwijl ze bewust de start van het nieuwe semester hebben vertraagd. Ik blijf het een interessant gegeven vinden, het semester start niet wanneer het universiteitsbestuur en het department dat besluiten maar simpelweg wanneer het overgrote deel van de leerlingen terug zijn gekomen van hun thuisstaten; Nagaland, Assam, Manipur, Arunachel Pradesh en een enkeling uit een ander deel van India. >/span>>/span>>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span lang="NL" style="mso-ansi-language: NL">>p>>span face="Times New Roman"> >/span>>/p>>/span>>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span lang="NL" style="mso-ansi-language: NL">>/span>>/p>

29-3-08

niets bijzonders...

>p>Het nieuwe semester is ondertussen alweer in volle gang, het wordt langzaam aan weer wat warmer in Shillong, verkiezingen zijn achter de rug, het kabinet na 9 dagen gevallen (provincie niveau), een nieuw kabinet geinstalleerd, verscheidene corruptie schandelen boven water gekomen, etnisch geweld opgelaaid in Manipur, Chinese troepen hebben de territoriale grenzen meerdere malen overschreden in Arunachel Pradesh, de nieuwe communistische prime minister van Tripura (een Indiase provincie) claimt slechts 12000 rupees (250 euro) op zijn persoonlijke rekening te hebben staan, de Gurkhamovement in Darjeeling is nieuw leven ingeblazen, twee bommen ontploft in Guhuwati, De overgrote meerderheid van de Naga's hebben financieel gunstige maand achter de rug: politici hebben gemiddeld 2000 rupees (40 euro) uitgegeven per politieke stem; een bedrag dat gelijk staat aan mening maandsalaris, een jachtluipaard heeft een dorp binnengevallen in Assam en daarbij 7 mensen gebeten, rebellenkampen zijn opgerold zowel in de grensstreek met Bangladesh als Burma, een gigantische voorraad drugs is onderschept in Kohima; onderweg van Burma naar onbekende bestemming, onenigheid tussen verscheidene christelijke denominaties hebben tot spanning geleidt in Mizoram, drie hoge functionarissen van de underground organisation ULFA hebben zich overgegeven, een groot sanitatieproject in Nagaland is op papier afgerond; helaas is er in realiteit geen rupee besteedt, een thee plantage - eigenaar is ontvoerd en tegen losgeld vrijgelaten, een meerdaagse staking in Assam heeft de toevoer van goederen voor een aantal dagen tot een halt gebracht, Tibetaanse vluchtelingen in Shillong hebben hun winkels uit protest gesloten, een Tibetaanse jongeman heeft zichzelf uit protest overgoten met benzine en in brand gestoken, verscheidene rebellerende Naga groeperingen hebben herineuwde wens tot samenwerking uitgesproken,...... kortom niets bijzonders te melden vanuit Shillong... >/p>

29-2-08

Terug naar Shillong; 3 politieke hindernissen

Het nieuwe semester in Shillong is officieel 19 februari van start gegaan.. De meesten studenten permitteren zich echter de vrijheid om twee weken extra vakantie te nemen en melden zich pas begin maart weer in Shillong. Zelf heb ik me deze extra tijd ook toegestaan wegens drukke werkzaamheden voor Foundation Care For All in Nepal>/span>>span lang="EN-GB">. Aanstaande dinsdag ben ik van plan richting India te reizen, echter de instabiele situatie in het zuiden van Nepal in combinatie met de 'indefinite strike' afgekondigd door de United Democratic Madhesis Front, de gespannen situatie in Assam (India) en aankomende verkiezingen in Meghalaya (India) maken mijn terugkeer niet vanzelfsprekend. >/span>>/span>>/p> De situatie in Nepal wordt langzaam aan schrijnend, transport in het Zuiden is al weken niet meer mogelijk door de 'indefinite strike'. Benzine en gas zijn haast niet meer te krijgen en ook rijst wordt langzaam schaars. kilometers lange rijen staan voor de tankstations en klanten zijn soms gedwongen meer dan 6 uur te wachten voor een paar liter benzine. >/span>>/span>>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span lang="EN-GB">>p>>span face="Times New Roman"> >/span>>/p>>/span>>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span lang="EN-GB">>span face="Times New Roman">Ook de verkiezingen gepland op 10 April staan wederom onder spanning en discussie. De verkiezingen zijn al tweemaal uitgesteld en een wederome vertraging zal het vertrouwen in een daadkrachtige overheid opnieuw doen laten dalen. De interim premier houdt daarom vast aan deze datum, dit tot onvrede van de Madhesis die claimen meer voorbereidingstijd nodig te hebben. >/span>>/span>>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span lang="EN-GB">>p>>span face="Times New Roman"> >/span>>/p>>/span>>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span face="Times New Roman">>span lang="EN-GB">Met een binnenlandse vlucht hoop ik dinsdag richting de grens te vliegen. Motortransport is afwezig waardoor ik waarschijnlijk genoodzaakt zal zijn het land uit te lopen wat me zeker de nodige tijd en energie zal gaan kosten. Mocht ik geen ernstige problemen ondervinden hoop ik dinsdagnacht vanuit Silliguri (>/span>>country-region>>place>>p>>span lang="EN-GB">India>/span>>/p>>/place>>/country-region>>span lang="EN-GB">) een nachttrein naar Guhuwati in >/span>>country-region>>place>>p>>span lang="EN-GB">Assam>/span>>/p>>/place>>/country-region>>span lang="EN-GB"> te nemen. Wederom problematisch aangezien er de afgelopen weken talloze algemene stakingen en gewelduitbarstingen hebben plaatsgevonden in >/span>>country-region>>place>>p>>span lang="EN-GB">dit gebied>/span>>/p>>/place>>/country-region>>span lang="EN-GB">. >/span>>country-region>>place>>p>>span lang="EN-GB">Assam>/span>>/p>>/place>>/country-region>>span lang="EN-GB"> is de geboorteplaats van tientallen gewelddadige afscheidingsbewegingen die al decennia lang voor een instabiele en gewelddadige situatie zorgen. Mocht er wederom een staking worden afgeroepen of aanslagen zijn gepleegd zal de trein West-Bengal niet verlaten en >/span>>country-region>>place>>p>>span lang="EN-GB">Assam>/span>>/p>>/place>>/country-region>>span lang="EN-GB"> dus niet binnenrijden.>/span>>/span>>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span lang="EN-GB">>p>>span face="Times New Roman"> >/span>>/p>>/span>>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span lang="EN-GB">>span face="Times New Roman">Deel drie van de reis moet mij van Guhuwati naar Shillong brengen. Wederom een uitdaging gezien het feit dat er op 3 maart verkiezingen worden gehouden in Meghalaya en dit in het verleden zonder uitzondering is samengegaan met geweld en stakingen. >/span>>/span>>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span lang="EN-GB">>p>>span face="Times New Roman"> >/span>>/p>>/span>>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span face="Times New Roman">>span lang="EN-GB">Een driedelige reis met drie verschillende politieke hindernissen. Mocht alles meezitten arriveer ik woensdagmiddag in Shillong en >/span>>state>>place>>p>>span lang="EN-GB">kan>/span>>/p>>/place>>/state>>span lang="EN-GB"> ik een start maken aan het nieuwe semester. Echter, mochten problemen reizen verhinderen >/span>>state>>place>>p>>span lang="EN-GB">kan>/span>>/p>>/place>>/state>>span lang="EN-GB"> het nog een behoorlijke tijd >/span>>city>>place>>p>>span lang="EN-GB">duren>/span>>/p>>/place>>/city>>span lang="EN-GB"> voordat ik me weer op de universiteit >/span>>state>>place>>p>>span lang="EN-GB">kan>/span>>/p>>/place>>/state>>span lang="EN-GB"> melden… >/span>>/span>>/p>

13-2-08

een maand onderzoek in Zuid-India

>p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span lang="EN-GB">>span face="Times New Roman">Een vijf uur durende busreis van Shillong naar Guhuwati, 3 dagen in de trein naar Bangelore, een volgende trein naar Mysore en afsluitende busreis brachten mij en 29 andere studenten naar een dorp in Karnataka. >/span>>/span>>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span lang="EN-GB">>span face="Times New Roman">Een maand lang hebben we doorgebracht in een afgelegen, landelijk gebied in Zuid India met als doel een re-studie van een boek geschreven in 1976 door de beroemde Indiase antropoloog M.N. Sirinivas. Zijn gehele leven heeft hij geweigerd de locatie van het dorp prijs te geven maar kort na zijn dood enkele jaren geleden heeft een van zijn studenten de stilte doorbroken en de naam van het dorp bekendgemaakt. >/span>>/span>>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span lang="EN-GB">>span face="Times New Roman">Het dorp, bekend onder de schuilnaam Rampura, is gelokaliseerd in een afgelegen, landelijk gebied. Toilet is neerhurken in de bossen, wassen alleen mogelijk in de rivier en de belangrijkse vorm van transport is de klassieke buffalo kar. Het kastenstelsel is strict en Hindu symboliek vormt een prominent onderdeel van de dagelijkse routine. Tegelijkertijd is het dorp ook een interessante mix tussen traditie en verandering, de oude versus de jonge generatie, conservatief versus progressief en een veranderende sociaal-economische en technologische context. >/span>>/span>>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span lang="EN-GB">>span face="Times New Roman">Met 29 studenten en een professor hebben we een maand lang midden in het dorp gewoond. Iedere student had zijn of haar eigen topic en samen hebben we een grote hoeveelheid informatie verzameld, van het kastenstelsel, religie, gender, demografie tot vingerafdrukken en lichaamsgroei. Iedere student gaat zijn of haar eigen topic uitwerken in de vorm van een masterthesis die we in juli presenteren. De belangrijkste conclusies worden begin 2009 in boekvorm gepubliceerd.>/span>>/span>>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>/p> >p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0in 0in 0pt">>span lang="EN-GB">>span face="Times New Roman">>place w:st="on">>/place>>country-region w:st="on">>/country-region>>/span>>/span>>/p> >p>Momenteel ben ik in Nepal en de komende maand bezig met project bezoeken voor Foundation Care For All. Begin volgende maand gaat het nieuwe semester van start en moet ik me weer melden in Shillong>/p>